Z programu cezhraničnej spolupráce podporia ďalších 60 mikroprojektov

13.03.2013 Prešov

Prešov 13. marca (TASR) – Zástupcovia 30 žiadateľov o finančný príspevok na mikroprojekty realizované z Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko - Slovenská republika 2007 - 2013 dnes v Prešove podpísali zmluvu s predsedom Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Petrom Chudíkom.
Tretiu výzvu na podávanie žiadostí vyhlásil PSK v júni minulého roka. Polovica úspešných žiadateľov podpísala zmluvy dnes, ďalších 30 žiadateľov tak urobí priebežne. Minimálna výška príspevku je stanovená na 5000 eur a najvyššie možná výška dotácie predstavuje 50.000 eur.
"O získanie tejto podpora bol veľký záujem. V rámci výzvy na podporu mikroprojektov do konca júla 2012 PSK zaevidoval vyše 170 projektov od uchádzačov z regiónu. Dva ďalšie projekty pripravil aj vyšší územný celok," konštatoval Chudík.
Vedúca odboru cezhraničných programov PSK Patrícia Janošková Hnátová konkretizovala, že program je určený pre všetkých, ktorí chcú rozvíjať slovensko-poľské pohraničie. Vo výzve sú podporené projekty z oblasti cestovného ruchu, kultúrne podujatia, aktivity na ochranu kultúrneho a prírodného dedičstva, ale aj vzdelávanie, marketing či šport.
Doplnila, že zo 176 uchádzačov o grantovú podporu v celkovej výše 6,2 milióna eur monitorovací podvýbor nakoniec schválil 60 projektov v hodnote 2,85 milióna eur.
"Tým, že PSK vyčerpal svoju alokáciu, po zasadnutí monitorovacieho podvýboru bola tretia výzva uzavretá a všetky ostatné odporúčané projekty boli zaradené do rezervného zoznamu. V prípade úspor pri realizácii mikroprojektov bude možné zazmluvniť projekty, ktoré sa nachádzajú v rezervnom zozname," uviedla Janošková Hnátová.
V obci Ľutina (okres Sabinov), ktorá je známym gréckokatolíckym pútnickým miestom, vzniká miniskanzen drevených chrámov, kde už stojí 10 napodobenín. Ďalšie by mali pribudnúť vďaka získaným finančným prostriedkom vo výške 52.000 eur.
"Dovedna by tu malo stáť 50 napodobenín chrámov, pričom 38 je zo Slovenska a 12 z poľského pohraničia. Tento miniskanzen slúži na duchovné obohatenie, ale aj na turizmus. Pútnické miesto navštevujú aj ľudia z Poľska," povedal novinárom správca farnosti v Ľutine Jozef Novický.
Mesto Spišská Stará Ves obnovilo spoluprácu s poľským partnerom a pustilo sa do projektu Kultúrny priestor Spiša ožíva. Chcú tak vytvoriť dôstojné a príjemné prostredie v meste pre organizáciu kultúrnych podujatí, kde by mohli pozývať aj súbory zo zahraničia.
"Celkový objem finančných prostriedkov je 42.000 eur. Podstatné je vybudovanie hľadiska, dokončenie javiska, ale aj rozličných stánkov a súčasťou bude aj detské ihrisko v oddychovej zóne. Zrevitalizuje sa plocha asi pol hektára okolo kultúrneho domu," spresnil primátor Spišskej Starej Vsi Jozef Harabin.
Prešovský samosprávny kraj v rámci prioritnej osi III. Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko - Slovenská republika 2007 - 2013 spolu s partnermi strešného projektu vyhlásil doteraz tri výzvy. Na území PSK bolo schválených dovedna 143 projektov v celkovej hodnote 6,4 milióna eur.
 

Vyberte región